Lets Search ^^

29 September 2011

Bila naik kereta...

Eomma : senyap je budak2 ni.. *toleh belakang*
tidur ke.. patut la snyp..

(HaeBi ada dlm carrier tu tidur)



 Beberapa lama selepas itu, HeeBum pun bangun dari tidur and duduk kt depan carrier HaeBi..

Eomma : olo..olo.. baiknya HeeBum, tolong tengok2 kan HaeBi tidur ye...


Beberapa minit selepas itu,

HeeBum : jenguk-jenguk kepala dlm carrier
Selepas beberapa minit lagi.....................

Berjaya jugak HeeBum masuk dlm carrier tu.. hehehe...

HaeBi ni dia terus nak g depan tmpt Eomma sbb dia nak ngadu.. biasa dlm kereta mcm ni la.. kalau HeeBum tak dapat duduk dlm carrier, die maintain leh tidur tmpt2 lain lagi... sit sebelah driver or kt dashboard pun x kisah.. tp, kalau HaeBi.. selagi tak dapat duduk dalam carrier.. selagi tu la dia nangis2 ngadu.. aigooo.. HaeBi.. HaeBi...




Luv,
Eomma yang sedang korek2 tabung nak beli carrier size XL untuk budak2 bersaiz XL.. hehe


28 September 2011

Budak-budak main laser.. :D

Haritu Eomma belikan budak-budak ni laser.. hehehe.. saja nak bg dorg exercise.. masing2 dah makin menggemuk.. jadi mari la exercise.. Eomma pun dpt gak exercise.. exercise tangannn.. :P


tapi rasanya exercise ni hanya akan berkesan dkt HaeBi je kan.. hahaha


Luv,
Eomma :3

.

27 September 2011

Kenapa tak siapkan assingment?

Macam mana nak buat assingment kalau dah ada budak sebesar ini duduk atas laptop smpi penuh... -______-!

HeeBum, bangunlah.. Eomma nak siapkan assingment ni. esok nak kena hantar dah...



HeeBum : syoknya bersantai-santai atas laptop Eomma ni......


agak-agak kalau lecturer Eomma tnya napa x siap assingment pastu eomma bagi alasan cmni.. lecturer leh terima x? hehe.. ni bukti bergambar tau.. :D


Luv,
Eomma :3


.

22 September 2011

Mimpi apa agaknya...

tidur dengan penuh gaya :D


Luv,
Eomma yang suka snap gmbar diorg esp time pelik2.. hehehe :3



.



21 September 2011

Gosok-gosok perut

Budak mengada yang manja ni suka sgt bila kita gosok perut dia.. hehehe.. Eomma balik je kerja.. dah siap tunggu depan pntu.. duduk je.. x smpt nk kemas2.. dah datang sendeng2.. hehehe.. dah tahu sgt dah dia nak ape.....


 gosok-gosok






jumpa satu artikel yang ada sebut tentang ni... :)

Kucing yang berbaring dan membenarkan anda menggosok perutnya menandakan ia sangat percaya kepada anda, kerana perut adalah bahagian yang paling sensitif bagi kucing.

source:
Dr. Maizatul Azlina Binti Abd. Mulok 
(DVM, UPM Serdang)
Institut Veterinar Malaysia, Kluang



hehhee.. tq HaeBi sbb percaya kt Eomma ^^



Mari tengok video ni..

video

Luv,
Eomma :3



,

I wanna grow old like them..... :)

Harini Eomma pergi Vet.. bawak HeeBum cucuk vaksin..

Masa menunggu tu sembang-sembang la dengan dua orang macik and pacik ni...
i guess umur diorang pun dah 60++ kot...

Dah bertahun-tahun mmg bela meow... mmg sllu bwk g vet ni.. dah neuter kan byk stray cat..

best kan? u really wanna grow old dengan someone yang mmg share passion and minat kita.. at least.. dia memahami and tak anggap kucing is just a kucing.. "kucing je pun"...


 opening up the door for macik n meow.. 

a beautiful moment :)


HeeBum mcm biasa, kalau bwk g vet.. mula la nak hissing2 time menunggu tu.. dia x biasa bau kucing lain or dia x suka bau ubat.. dia still ingt lagi kot die kena operate hari tu... huu.. aigoo heebum..

tp masa jmpa vet, vet siap cakap heebum ni lembut.. bulu lembut, perangai dia baik je.. lembut je.. hehee..
kalau vet tu tgk character betol heebum mau dia tarik balik cakap die..:D


HeeBum and HaeBi.. doakan Eomma bertemu jodoh dengan orang yang suka meow2 tau.. baru la korang leh hidup bhgia jgk.. hehehehe.. :D


Semua orang pun nak grow old mcm macik n pacik tu kan.... ^^


Luv,
Eomma :3




.

20 September 2011

It's Eomma Birthday :D

Alhamdulillah, masih dipanjangkan umur oleh Allah untuk masih lagi berada di sini :)


Terima Kasih Allah sbb pinjamkan saya hidup selama 24 thn ni yang dikelilingi dengan parents yang terbaik, adik beradik yang terbaik, ahli keluarga yang terbaik, kawan-kawan yang terbaik, kucing-kucing yang terbaik, pengalaman-pengalaman yang terbaik, peluang-peluang yang terbaik dan mcm2 lagi.. Alhamdulillah :)

balik dari sekolah semalam, smbil-sambil ready main tenet sblm tidur.. tiba-tiba HaeBi dtg dan jadi tukang urut yang x berapa profesional.. hehehehe

die urut dari bahu dan kat belakng badan.. heee.. yg x profesional nye.. sambil2 jadi tukang urut tu, boleh pulak dia main gigit2 rambut eomma ni.. aigoooo....

HaeBi tahu birthday Eomma eh.. tu yang HaeBi tlg urut Eomma tu.. hehe.. tenkiu HaeBi sayang..
Eomma sayaaaang HaeBi.. tp, jgn nakal sangat leh tak... huhuhuhu...



Luv,
Eomma :3

18 September 2011

Jalan-Jalan naik kereta :D

HeeBum memang favourite dia adalah naik kereta.. kalau dgr je bunyi kunci.. die dah lari2 ke pintu sebab nak naik kereta.. kalau bawak keluar carrier.. belum smpat apa.. dia dah masuk sendiri dlm carrier tu.. sebab dia tahu carrier = naik kereta.. hehe..

Masa dia dlm pantang lahirkan baby.. dekat sebulan jugak la dia x naik kereta.. pastu kitrg tgk dia moody je.. merajuk.. takmo peluk2 ngn kitrg.. ingtkan die tensi ke apa ada baby.. hehe.. lepas tu saja bawak dia round2 naik kereta sebab sian.. pastu terus dia baik ngn kitrg.. hahaha.. :))

so, lepas ni kalau nk pujuk dia.. ajak naik kereta aje.. snng HeeBum ni.. ^^

oh ye.. budak dua ni mmg selalu on the road.. sbb sy, Eomma dorg ni belajar + bekerja.. so, kalau xde dekat rumah Eomma, Eomma kene pergi kerja and x dpt bawak diorg.. diorang akan tinggal dekat rumah Unnie (sepupu Eomma).. kalau Eomma dapat bawak mereka utk duduk di rumah yang Eomma duduk time kerja.. so, Eomma akan bawak diorg sekali... bila Eomma pergi kelas.. mereka akan duduk balik rumah Unnie.. bila Eomma cuti, free or duduk area rumah betul Eomma, so diorg ikot Eomma ke rumah Eomma.. pendek kata.. bila Eomma berpindah randah.. mereka pun akan di angkut bersama.. hehe..

sabar ye sayang sayang... nnti bila life dah stabil.. Eomma jnji akan make sure korang x pindah randah macm ni.. doakan Eomma berjaya habis stdy.. lagi setahun je insyaAllah.  :)

Alhamdulillah sangt sebab takde masalah untuk bawak diorg naik kereta.. kalau letak dalam carrier pun boleh, lepas kan pun boleh.. cuma HaeBi la.. mcm biasa.. dia paling banyak perangai pelik-pelik.. hehe..
rasanya, dari zaman HeeBum mengandung kan HaeBi lagi mmg Eomma selalu bawak dorang naik kereta.. masa jalan kedek2 masa baby lagi pun HaeBi mmg dah naik kereta.. tp, tak thu la napa dia kadang2 bising.. kadang2 jadi monyet dalam tu.. ish2.. dah mmg perangai dia cmtu la kot.. sabar je la.. huhuhu

kalau perasan.. tgk dalam entry yang dulu-dulu.. banyak gmbar Heebum dlm kereta.. tp, HaeBi sikit sgt.. ni dah besar ni baru leh nk snap.. hehehe.. paham-paham je la HaeBi tu cmne.. haha.


Kalau HeeBum.......
 dia akan duduk diam-diam aje.. sedar-sedar je dah tidur...

Kalau HaeBi..........

HeeBum tgh syok dok diam-diam pun dia akan sibuk nak kacau2 HeeBum tu..

  nak duduk smbil tengok muka kita la...

 nak tengok kereta kat luar la...

 nak duduk kt depan sekali la..



ok HeeBum and HaeBi... mari tangkap gambar...

 ha.. mcm ni la.. sayang dua2.. hehe


pss.. cuba teka diorg tengok apa yang jakun sgt tu.. :D



Luv,
Eomma :3




.

15 September 2011

Bila Tangkap Gambar

Perbezaan antara HeeBum and HaeBi bila tangkap gambar... :D



Ini HeeBum.... Macam biasa.. kalau kita amik gmbar dia or buat apa-apa... dia sentiasa dlm mode : TAK HERAN.. haha..


HeeBum : Weeekkkkk *tongue out*


Bila si HaeBi.......... macam biasa...

bawak keluar je kamera.. terus dia datang nak bau-bau la, nak gigit-gigit la.. aigoooo HaeBi.. HaeBi..

 Eomma : HaeBi.. pandang la kamera ni bi.. cepat-cepat.. nak msk dlm blog ni...


HaeBi : sniff sniff.. sibuk membau dan melihat benda lain..


Eomma : HaeBi... pandang sini laaaaaaaaaaaaaa... *tensi!*

HaeBi : ye la Eommaaaaaaaa.. HaeBi tgk la ni.. ish2. bising la Eomma.....

Finally, dapat jugak tangkap gmbar budak ni.. heheh..


Luv,
Eomma :3

14 September 2011

Overprotected...

Hee.. Overprotected bukan maknanya saja nak kontrol lebih-lebih.. tp. semua sebab sayang and tak sanggup kalau jadi apa-apa..

Haritu baca kisah che mot ery yang hilang kejap kt blog die.. teringt masa HeeBum hilang dulu.. ish2..

Tetiba harini masa main Facebook tengok kat tepi tu die keluar status yang thn lepas tarikh hari ni...
ha.. ni print screen.. huu


memang sangat sangat rasa luruh segala jntung semua masa tengok2 dlm cage.. HeeBum dah xde.. aigoo..
ntah dari mana die belaja buka pintu cage tu.. masa mencari tu masih lg dlm keadaan tabah, rumah dlm kwsan tanah lot.. so, rumah jiran2 kwsan nya luas.. mmg kalau cari intai2 kt pagar takkan nmpk kelibat HeeBum.. susah hati sangat.. mcm2 pikir kalau HeeBum tak tahu balik rumah cmne... masa tu Heebum baru dlm 4-5 bulan.. pstu dah x thu nak wat cmne.. Eomma duduk la mengadap cage dia... dok menung pikir pasal HeeBum dah blank tak thu nak wat pe.. sekali tiba-tiba nampak satu tangan warna putih dok mengeliat kt bawah almari kasut yang betul-betul sebelah cage tu.. aigoooo -___-"

boleh la si HeeBum tu tidur x sedar orang dok panggil-panggil die... lepas nampk je tngn HeeBum, Eomma terus tarik dia.. pelok2.. bebel2 kat dia kenapa buat mcm tu.. smbl ngs2.. hahaha.. gila drama.. :P

Eomma mmg ada masa lepaskan dorang dlm rumah, ada masa bagi main tanah kt belakng, ada masa kene duduk dlm cage.. :)

Lepas kejadian mengerikan itu, Cage yang kat luar mmg kene lilit ngn cable, bukan satu tp empat.. muaaahahaha.. sungguh overprotected.. heee :P

 
perasan x? yang cable warna hijau and pink tu.. hehe

 bila dah ada si HaeBi ni, lagi la kena pastikan betul-betul cage ni da secure almaklum la.. karang dorng berdua dok brainstorm sama2 mcm mana nak kuar dr cage x ke terjadi perkara-perkara yang lansung x di ingini tu.. huuu


ok.. HeeBum dah pandang dengan kereknya sekali sbb asyik snap gmbr dia.. haha..

 
Me mmg keeps HeeBum and HaeBi indoor... mmg x lepas diorang roaming dekat luar mcmtu je... yup some says kesian, x bebas and so on.. tp, niat me keep them indoor bukan utk saja2 nk kurung dorg.. tp sbb dah pernah bela cats yang wlapun indoor but dilepaskn outdoor macam-macam jadi.. kene langgar la, x balik2 la.. sakit la.. so.. bear in mind ye.. this is not penyeksaan kepada meowww :)
back to the niat ^^


Luv,
Eomma :3

12 September 2011

Car Inspection


Pagi-pagi sebelum pergi kerja kenala buat Pemeriksaan kereta dulu kan.. x yah pergi puspakom.. buat bawah garaj rumah aje.. hehe..

 Ada dua orang pemeriksa.. satu check bhgn atas.. satu lg check bhgn bawah..


sniff..sniff..sniff.. check pakai deria bau.. hehe


 


memperkenal kan cik-cik pemeriksa..

cik ekor simpul
cik ekor belang..

hee.. mereka-mereka ni adalah kucing jiran yang mcm tidak bertuan.. maka datanglah mereka ke rumah mencari makan.. :D

oh.. tak pernah ada isu meow-meow ni membuang merata-rata sekitar rumah, pee dkt cermin kereta, tayar, masuk dlm enjin or apa-apa sajalah yang sllu sy dgr org-org komplen ttg meow.. ish2..

selalu je mereka-mereka ni tumpang tidur atas kereta.. ye.. ada kesan2 tapak kaki.. tp, stkt lap je kan.. xde membebankn pun.... hee

kita cakap elok2 dengan dia.. pesan baik2.. mesti dia x nakal.. trust me.. cuba buat.. :)

luv,
Eomma :3

05 September 2011

Mana perginya kasih, sayang mahupun sedikit belas wahai Petknode..??

Kisah kejam and tragis di PetKnode rasanya semua org dah alert dan tahu..

telah di amanahkan oleh tuan-tuan meow utk menjaga meow2 dgn elok.. tp, apa hasilnya?
semua meow2 dlm keadaan yang sgt sadis.. :((

dah namanya hantar boarding, sah-sah la semua meow kt situ.. meow2 yang mmg di belai di sayang-sayang di jaga rapi.. cukup makan minumnya, selesa tempat tidurnya..

mesti dorng semua terkejut n konpuse.. kenapa ni.. mane mknn, mne minuman.. mne pasir, mne tmpt main, cmne nak tidur ni, cmne nk lompt2.. n mcm2 lg perkra yang da selalu diorg buat...

owner2 semua x kisah keluarkn duit untuk hantr boarding dengan harapan meow-meow yang dihantar semua akan safe and sound... 100? 200? malah 300 pun sanggup dibayar...

ntah di mana silapnya.. amanah yang diberi di pandang ringan.. di bulan puasa yang mulia, masih lagi mmpu berfikir untuk menganiaya meow-meow yang dah konpem 100% xde buat salah dgn diorang pun..

adakah semuanya sebab wang??? manusia.. mmg mudah hanyut............ tak perlu godaan atau hasutan syaitan.. bulan puasa.. semuanya sudah digari kan?

tak dapat nak bayangkn perasaan meow-meow.. di biarkan berhari-hari dalam carrier yang sempit tu.. tiada mkanan, minuman.. bergelumang dgn buangan sndri.. apalah nasib..

mesti meow-meow dok terfikir-fikir.. mana la mama n papa ni..? kenapa tinggalkn dkt sini.. kenapa dah mengiow panggil byk kali xde siapa yang dtg..

meow-meow ni mesti berkongsi cerita dgn meow-meow lain yang sama nasib.. dikurung di tmpt sempit.. selama ni diberi tidur atas ktil empuk, dlm aircond, di gosok2 selalu, di belai.. bila smpi di petknode, nak duduk, nak baring semua pun x dapat.. hidup x selesa berhari2.. nasib baik cuti raya seminggu aja.. dan ramai yang cepat alert pasal ni.. kalau cuti raya sampai sebulan? apalah nasib agaknya...

menghitung hari.. mengenang nasib.. smptkah aku ni diselamtkan? atau nasib aku spt mereka yang telah tewas.... :(

antara gambar-gambar meow yang menggmbarkan betapa siksanya mereka di Petknode tu.. kredit gmbr goes to FaceBook KTAJ and PetKnode Group

 sedih sgt muke meow ni.. T___T


meow ni still survive and da ade dkt vet.. Fighting meow.. kuat2..


Not only meow2 ni terseksa smpi kurus kering, drenched in their own bahan buangan.. malangnya.. ada juga yang terseksa hingga ke hujung nyawa mereka.. RIP to those meow2 yang tersiksa sebegini rupa hingga membawa maut.. :(


 ibu baby ni mesti da thu die nk pergi.. and tgk baby die for the last time.. rasanya.. ibu die yang pergi dlu sbb baby meow akn survive as long as mummy die survive.. aigoo.. bayangkn nk susu baby lg.. da la x diberi mkn n minum.. mne la nk cukup zat.. xtahu la cmne baby ni ngs nak kt mummy die smpi die pun RIP skli.. :(


Dikatakan dalam 12-16 meow2 di jumpai mati... :(


Yang paling menyedihkan me is meow-meow from KittyWorld pun terlibat sama in this incident..
dah la mlm sebelum meow-meow KittyWorld iaitu Saphea, Bee, Caspi and Cheezy di hantar boarding.. Eomma and Unnie siap pergi melawat diorg.. aigoo.. masa mula2 tahu kisah ni.. mmg terbayang-bayang je muka happy dorg main2 kt rumah.. T___T

dan bila dapat tahu apa yang jadi dekat diorg tu.. mmg sedih sgt-sgt... ishh.. x dpt nk bygkn apa yang diorg da lalui.. xdpt bygkn perasaan dorg dok lam carrier ni berhari2.. mmg kejam sangt-sangat...

bila tengok pic ni from KittyWorld
 mmg menangis la.. Eomma yang kt sini pun da sedih sgt2.. apatah lg mummy and mama diorg :(

Kami di sini mendokan agar kesemua owner meow2 yang terlibat dan meow2 yang jadik mangsa akan bertabah, kuat dan cepat recover.. amin.. amin....

syabas n tahniah jgk kpd semua volunteer2.. :)

Dimanakah agaknya kasih sayang owner Petknode ni kan? melalui pembacaan.. masa owner petknode di balai, sempat lagi dia tnya pasal meow-meow dia... hurmm.. pelikkan manusia? masih ada lg rasa syg n risau pada meow-meow dia.. tp, sedikit belas pun xde ke untuk meow2 lain?

kesian handsome n apong (kucing petknode).. apalah nasib mereka ye..............

yang sedih,kecewa,dan mcm2 lagi,

Eomma T_____T