Lets Search ^^

15 July 2011

Apa meow-meow ni makan?

Selalu jugak orang tanya Eomma bagi makan apa dekat budak-budak ni sebab diorang nampak gebus dan sihat.. heee.. Alhamdulillah.. ada rezeki lebih sikit.. jadi berkemampuan nak bagi budak-budak ni makan premium food... itu pun jenis yang biasa2 je.. bukan high class punya premium food.. yang itu x berapa nk mmpu lagi.. huuu...

Apa tu Premium Food ?
Premium Food tu maknanya makanan yang sumber protein nye lebih 30%..correct me if im wrong..
dan tidak diletakkan perasa mahupun pewarna.kandungan ayam yang digunakan dalam makanan tersebut jugak adalah mmg chicken meal bukan poultry by product.

definisi : http://cats.about.com/od/catfoodglossary/g/poultrybyprod.htm
(Consists of the ground, rendered, clean parts of the carcass of slaughtered poultry, such as necks, feet, undeveloped eggs, intestines, exclusive of feathers, except in such amounts as might occur unavoidably in good processing practices. )


ni saya kutip melalui pembacaan yang banyak banyak banyak dekat forum-forum mahupun web.. :)
dan tiada pewarna..

dan boleh baca lebih lanjut jugak cerita pasal premium food by MeowMania dalam Entri INI 

Ada banyak jenis Premium Food contoh Royal Canin, Acana, Science Plan, IAMS, Blackwood dan macam-macam lagi... ada banyaaakkk.. Kalau nak beli or nak cari.. boleh tanya kat pet shop atau pun vet yang berdekatan.. Premium Food apa yang ada dan survey harga ikut kemampuan.. :)

 budak ini makan Blackwood :)

Beza Premium Food and makanan lain yang ada adalah pada warna.. tengok bawah ni...



credit image to google


Premium Food xde warna sebab dia x mengandungi perasa mahupun pewarna... Perasa ni bahaya sebab GARAM.. garam adalah sangat tidak bagus untuk meow-meow.. diorang pun boleh dapat sakit pundi kencing tau... siannn.. :((


Ok... kalau x mampu untuk beli makanan Premium... sekurang-kurangnya.. carilah makanan meow yang satu warna je... sebab bila satu warna.. kemungkinan pewarna dalam tu kurang.... cap tesco x silap me pun xde warna warni..

Kita juga boleh bagi meow-meow kita supplement untuk mencantikkan bulu, mengurang kan keguguran dan mcm2 lagi.. Budak budak kat rumah ni selain dari amik Supllement mcm dalam entri INI

diorang suka makan breawer yeast tu.. hehe. tp, masa mula2 nk intro.. terjadi pelbagai siri paksa memaksa.. merajuk dan melarikan diri.. hahaha.. lepas 2,3 kali.. goncang je botol.. terus dtg... adakah dorang mmg betol2 suka atau takot kene paksa? itu Eomma x thu.. hahaha.. yang tahu nye.. dorang kene makan juga Breawer  Yeast ni.. :)))




tengok.. sakan Haebi berposing ngn Breawer yeast.. hehe. model dalam tu sama mcm Haebiiii.. :D

Selain dari tu, kadang2 bila Eomma baik hati.. Eomma rebuskan ayam tuk diorang.. rebus ngan air kosong je.. x yah campur garam, bwang, kulit kayu manis semua bagai.. hehee.. yang tu da mcm nk buat utk diri sendiri :P


Teringin nak try buat macam Kucing Utara.. sup ayam rebus.. leh tengok resipi kat SINI

mcam besh kan??


Ala.. yang penting.. korang bagi kucing korang cukup makan... cukup kasih sayang.. jaga kesihatan dia, environment dia kene bersih.... tu keypoint yang paling penting sekali dalam penjagaan kucing ni.. :)

Oh.. lupa.. yang paling paling paling penting bila kita bagi meow2 kita makan dry food macam ni..
kita kena pastikan diorang consume AIR dalam  kuantiti yang banyak... sebab diorang mmg memerlukan air yang banyak....

** berkata-kata melalui pembacaan dan pengalman.. salah silap harap di maafkan dan dibetolkan.. saya juga tidak berapa arif :)


Luv,
Eomma :3

12 comments:

Cat-from-Sydney said...

Hie HeeBum & HaeBi,
Awak cantiklah....saya suka.... har har har *evil laughs*

Masih single,
Brad

* HeeBum * said...

hi brad,

saya dah kene Zaassss.

yg dah kene zasss,
Heebum..


hi brad,

sy jantan.. erk..

yg bukan gay,
Haebi..

:))

m.q said...

kami semua mkn IAMS hairball control jer...

BoBo Salem and his sibling


p/s: Brad, kakak kitorg single lagi ohhh...belom zass lagi...
hehehehe...

* HeeBum * said...

M.q : hehe.. IAMS.. premium food high class tu... :D

Kamil Kahar said...

laa...bru taw...maknenye friskies tu bnyk garam la ek...

KittyWorld said...

kitorg pun mkn BW..=D

fa said...

dulu pernah beli utk gebu.. tapi gebu xnk~ asyik nk makan friskies..
fa campur2~ ^^

senyumSOYA said...

huhuh..meow2~ makan besar la meow ni..hhehhe..

meow umah saya suka makan telur..(^^!

zati embong said...

fav kucing jat kuah ikan patin masak tempoyak.pening2.hihi

* HeeBum * said...

fa : cmpur2 pun oke.. pastikan dorng minum air banyak banyak banyak tau..

soya n zati : huishh.. hebat nye meow2.. siap mkan telur, ikan patin tempoyak.. hehe.. terlebeh mnja niiii

Nur Nabilah Nordin said...

thnx yeee buat kan entry nie..hehe...hope dpt bli nnty hehehe

Esah said...

Model Blackwood itu sangat comel!!