Lets Search ^^

11 August 2011

Pergi Vet / Klinik Haiwan

Harini Eomma pergi Vet bawak HaeBi untuk cucuk vaksin kedua dia.. selepas sebulan HaeBi cucuk vaksin first.. so, kenala cucuk yang second pulak.. lepas ni baru setahun sekali.. hehe..

ni pun da lambat 3 hari.. patutnya hari isnin.. Sorry ye HaeBi.. Eomma bizi...

Bawak sekali HeeBum untuk cucuk gatal punya follow-up..


ni kad vaksin budak2 tu...


hehehe.. salah tulis tu.. patut kt spesies kena tulis Feline..
kat breed baru la tulis DLH or DMH..

DLH : Domestic Long Hair and DMH : Domestic Medium Hair..
kalau satu lagi DSH : Domestic Short Hair.

Masa mula-mula Eomma dapat kad vaksin ni.. punya la ekcited nak tulis.. hehee.. macam nak daftar nama anak pulak.. hehe.. ye la.. dulu2 masa x banyak tahu pasal meow2 ni.. just bawak meow2 yang terdahulu tu cucuk cacing aje dan amik vitamin.. mana la nak ada kad2 mcm ni..

sekarang da banyak info tahu, dah berkemampuan sikit maka boleh lah nak vaksin dan macam2 lagi..

 sekali lagi HaeBi akan kena cucuk.. tahun depan bulan 8.. :D

HeeBum pulak bulan 9 nanti...

berbalik pada kisah gatal si HeeBum ni.. minggu lepas punya lepas, dia sibuk la dok menggaru belakang telinga.. Eomma belek2.. x nampak pulak kutunya.. tp mandi kan dgn shampoo kutu.. HeeBum bergaru sampai naik luka.. aigoo.. sebelum melarat.. cepat2 bawak pergi vet.. susah hati tgk luka dia tu.. :S

Haritu bawak, pembntu keshtn tu kata dia gatal mybe sebab hama.. so kena la cucuk... x mahal.. RM 5 aje kalau buat kt vet government.. cucuk ni dia pedih sikit.. sian HeeBum.. tp sebab nak sihat maka kena la cucuk ye syg.. :D

HeeBum sejak-sejak dia lepas kene neuter.. asal bawak je dia dlm bilik tu.. terus hissing.. aigoo. sian.. fobia agaknya...

2 mnggu haritu masa bwk cucuk first gatal pun dia hissing and harini masa bwk untuk cucuk followup gatal ni pun dia hissing jgk... HaeBi pun dia marah.. huhu.. jenuh la peluk2 pujuk2 bagi dia bertenang.. nak2 cucuk gatal ni doc kata pedih sikit dalam setengah jam..

Gambar bawah ni masa mula2 luka dekat belakang telinga dia.. yang warna kuning tu.. ubat vet bagi suruh sapu kat luka.. bagi cepat sembuh..




Sekarang ni luka dah ok.. HeeBum pun da x menggaru sekritikal dulu.. tp, Eomma bawak jugak dia cucuk followup sebab vet tu kata.. lagi better untuk cucuk lagi sekali.. hee.. so, kita follow apa vet kata.. :D

Nak tahu kebaikan Vaksin? Rujuk balik entri yang Eomma cerita masa bawak HaeBi pergi vaksin kali pertama dekat SINI.

Semoga HaeBi and HeeBum sihat-sihat je selalu and takde dapat penyakit teruk.. amin....

Luv,
Eomma :3


8 comments:

Hana Soffelia said...

Nasb baik bawak g klini cpt, kalo x, blh melarat gatal kat blakang telinga tu, mcm Arjun ari tu hbs kt blakang telinga dia gugur.

psstt, memang excited kn first time register kad vaksin, mcm nak daftar nama anak je. hehe

* HeeBum * said...

itu la.. cepat2 bawak sebab risau nnti melarat.. huhu..
thu xpe... exctd sangat2.. haha

myra yusreena said...

hehe..comeynyee!

xpenah bkesempatan nk register name "anak2" hee ;D

anis said...

msa anis praktikal kt JPV dulu, kna kemaskini kad vaksin ni la...eksaited anis tgok2 nma pet diorg nk taruk nma baby baru...ekeke..ada skali 2, kura2 pon ada...bkn kucing n ajnin je...ngehehe

twinkeenabilah said...

Alololo takpe, nak sehat kena cucuk :) Ye semoga HaeBi and HaeBum sihat selalu and tak dpt penyakit teruk. Amin :)

m.q said...

sama la...meow2 kat sini pun selalu saja gatal2..

meowwmania said...

amin...

mudah-mudahan yer :)

maszull said...

salam...la cian nyer die kena gi klinik...
semoga Heebum cpt2 sembuh yer...:)